Archief Gooi en Vechtstreek

U bent hier: Home Webtentoonstelling ‘Echt nep’

Webtentoonstelling ‘Echt nep’

Maand van de Geschiedenis echt nep

 

Het thema van de Maand van de Geschiedenis is dit jaar ‘Echt nep’. De vraag of iets echt of nep is, komt vandaag de dag steeds vaker voor. Maar tegelijkertijd zijn beeldvorming, misleiding en de zoektocht naar waarheid van alle tijden. Hieronder vindt u een selectie uit onze archieven met betrekking tot dit thema.

Schilderij pater Wijnter (of niet?) Wie-o-wie?

We zien pater Wijnter, stichter van het Naarder burgerweeshuis. Maar is het hem wel echt? Het schilderij roept namelijk meerdere vragen op. Kom het bekijken op onze archieflocatie in Naarden en help mee met het oplossen van dit mysterie.

Schatzoekers in Muiden

Een groep mannen uit Muiden werd in het jaar 1800 bedrogen door “eenen buitenlandsche man” die Slenderbenke werd genoemd. Slenderbenke beweerde dat er een schat te vinden was buiten de stad, maar eenmaal aan het schat zoeken werden de mannen door de bedrieger bestolen, en zowel Slenderbenke als de beloofde schat werden niet meer gevonden…

Lees verder…

Spotprent schatgravers Muiden

Spotprent over de schatzoekers van Muiden (SAGV077+253).

Bladzijde uit het "Examenboek der gevangenen binnen Naarden"

Bladzijde uit het “Examenboek der gevangenen binnen Naarden” (SSAN008.1+3054a, folio 134).

Betovering

Op 14 september 1733 wordt de jonge knaap Gerrit Gerritszoon van Soest ondervraagd door het stadsbestuur van Naarden. Hij is op dat moment gevangen in de kelders van het stadhuis aan de Marktstraat. De reden van zijn gevangenneming is vaag, maar in het boek waarin alle verhoren van gevangenen staan opgetekend lezen we dat de jonge Gerrit een list had verzonnen om niet te hoeven werken. Of zoals hij zelf in 18e-eeuws taalgebruik zou verklaren “van het werken bevrijd te werden.” Hij verzon een wel heel merkwaardig verhaal…

Lees verder…

Het archief van Dijkstra

Soms belanden er documenten en geschiedenissen in het archief die zo ver van ‘echt’ af liggen dat ze daarom wellicht juist het bewaren waard zijn. Zo ook het archief van pseudowetenschapper Klaas Dijkstra, die vooral bekend was vanwege zijn overtuiging dat de aarde plat was in plaats van rond.

Bekijk hier de plaatsingslijst van het archief van Klaas Dijkstra, 1933-1969.

Stukken uit het archief van Klaas Dijkstra

Stukken uit het archief van Klaas Dijkstra (SAGV111).

 

3 oktober 2024

Inloggen
Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×