Archief Gooi en Vechtstreek

U bent hier: Home Nieuwe indexen online

Nieuwe indexen online

 

Wat is een archief zonder vrijwilligers? U ziet ze misschien niet altijd in onze studiezalen, maar op de achtergrond zijn ze een onmisbare pijler van het archief. Vanuit huis zetten vele vrijwilligers zich in voor onze boeiende crowdsourcing-projecten. En op onze archieflocatie in Naarden werken twee toegewijde vrijwilligers al enkele jaren aan het nader toegankelijk maken van bestaande archieven. Dit doen ze door het maken van inventarissen op kleinere archieven en door akten te indexeren op naam en onderwerp.

Een van deze onvermoeibare vrijwilligers is Herman Spoelstra. Herman is gek op oud schrift en heeft sinds 2018 al heel wat notariële protocollen uit de zeventiende en achttiende eeuw van Naardense notarissen geïndexeerd. Hij heeft maar liefst 25 boekdelen onder handen genomen – een waar monnikenwerk waarvoor wij hem zeer dankbaar zijn!

De door Herman vervaardigde bestanden zijn de afgelopen tijd bewerkt en omgezet in pdf-bestanden. Elk bestand is vervolgens gekoppeld aan het desbetreffende inventarisnummer, waardoor ze nu doorzoekbaar zijn op onze website. Dankzij de indexen leest u gemakkelijk over tal van onderwerpen die door de notarissen werden behandeld. Zo leest u over afspraken die gemaakt werden over de vestingwerken en talloze getuigenverklaringen, waaronder aanmerkelijk veel met betrekking tot soldatenruzies! Ook komt u meer te weten over opgemaakte testamenten en geven de boedelscheidingen een levendig beeld van de huiskamers van weleer. Niet alleen Naardense personen komen in de indexen voor, want ook veel inwoners uit omliggende dorpen regelden hun zaken bij de notarissen in het vestingstadje. Een volledige bloemlezing wordt hier te uitvoerig; neem vooral zelf een kijkje!

Naast het indexeren van de notariële protocollen heeft Herman een andere uitdagende klus afgerond. Uit de serie resolutieboeken van de Naardense vroedschap waren over de periode 1638-1795 al eerder indexen gemaakt, maar de jaren 1650-1666 waren voor een toenmalige vrijwilliger moeilijk leesbaar. Herman heeft zich gebogen over die specifieke jaren en heeft de teksten weten te ontcijferen. Zijn nauwgezette werk is toegevoegd aan de bestaande index, waardoor de missende periode nu ook gedetailleerd is ontsloten.

Het overzicht van de beschikbare indexen van Naardense notarissen is als volgt:

Van de vroedschap zijn nu de inventarisnummers 31 t/m 33 (periode 1638-1795) geïndexeerd. Bekijk hier de detailpagina.

Voor al deze archiefstukken geldt dat ze niet gedigitaliseerd zijn. U dient ze nog steeds als origineel op onze studiezaal in Naarden te raadplegen.

 

1 juli 2024

Inloggen
Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×