Archief Gooi en Vechtstreek

U bent hier: Home Manifest Netwerk Digitaal Erfgoed ondertekend

Manifest Netwerk Digitaal Erfgoed ondertekend

 

Deze maand ondertekende het team van Archief Gooi en Vechtstreek het manifest van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Daarmee hebben we weer een stap gezet in de richting van duurzame digitale dienstverlening.

Op dinsdag 7 mei jl. ondertekenden we het manifest.

Als nieuwe gezamenlijke archiefdienst voor het Gooi en de Noordelijke Vechtstreek, committeert Archief Gooi en Vechtstreek zich aan de uitgangspunten van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. We verwerken deze uitgangspunten in de strategische doelstellingen voor ons meerjarenbeleid.

Kwaliteit van de dienstverlening staat voorop bij Archief Gooi en Vechtstreek. In lijn met de Nationale Strategie stellen we de gebruiker centraal. Onze belangrijkste opgave is het vindbaar en toegankelijk maken – en houden – van onze informatiebronnen. We spelen in op de wensen en digitale vaardigheden van de jongere generaties en begeleiden minder digitaal vaardige gebruikers bij het zoeken en vinden van informatie in de digitale omgeving.

Met de zes aangesloten gemeenten en twee gemeenschappelijke regelingen wordt nauw samengewerkt om hun digitale informatie veilig te stellen en tot in de verre toekomst te kunnen raadplegen. Met ons team bewegen we mee met de technologische ontwikkelingen. We werken nu aan een opleidingsplan om de capaciteiten, vaardigheden en expertise van onze medewerkers te waarborgen die nodig zijn voor toekomstige uitdagingen. Ondertussen volgen we waar mogelijk workshops en kennissessies die aansluiten bij ons vakgebied.

De komende periode staat in het teken van de doorontwikkeling van de digitale omgeving voor het duurzaam en verantwoord bewaren, beheren en raadplegen van informatiebronnen. We richten ons op nieuwe toepassingen waarmee we geheel NDE-compatibel kunnen gaan werken. Uiteraard gaan we ook verder met het digitaliseren van onze archieven en collecties om deze vervolgens waar mogelijk als linked open data te delen. Samen met alle andere organisaties in het netwerk willen we zorg dragen voor het digitale geheugen van Nederland; een geheugen waar we met elkaar blijvend aan bijdragen en op terug kunnen vallen.

 

23 mei 2024

Inloggen
Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×