Archief Gooi en Vechtstreek

U bent hier: Home Nieuw oorlogsarchief met schoolopstel ‘Vrijheid’ van Piet Muller

Nieuw oorlogsarchief met schoolopstel ‘Vrijheid’ van Piet Muller

Afbeelding video opstel Piet Muller

 

Vrijheid! Wat betekent dat voor een middelbare scholier, vlak na de bevrijding in 1945? We kunnen het lezen in een prachtig opstel uit een schrift van Piet Muller, toen leerling van het Hilversumse gymnasium. Onlangs ontvingen we zijn verzameling archiefstukken uit de oorlogsperiode. Piet kreeg slechts een 6 voor dit opstel, mede omdat het volgens de docent ’te uitvoerig’ werd. Voor ons kan het niet uitvoerig genoeg zijn. Via deze link leest u zelf het opstel van Piet.

In de vitrine op onze studiezaal in Hilversum hebben we enkele andere stukken (kopieën) uit het archief van Piet Muller tentoongesteld, waaronder een pamflet van het Hilversumse verzet en een brief van de rector van het gymnasium met de schrijnende mededeling dat per 1 september 1941 alle joodse leerlingen van de school ‘verwijderd’ dienden te zijn.

De volledige inventaris van het onlangs beschreven archief vindt u hier.

 

 

16 mei 2024

Inloggen
Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×