Archief Gooi en Vechtstreek

U bent hier: Home 1942: Blaricum en haar joodse inwoners

1942: Blaricum en haar joodse inwoners

 

‘Lijst van in de Gemeente Blaricum wonende Joden (J) (Hoofden van gezinnen)’ staat er boven een lijst met zestig namen die de gemeente Blaricum per 21 maart 1942 opstelde. Drie maanden later verscheen de ‘Lijst van als Jood aangemerkte personen, ingeschreven in het bevolkingsregister van Blaricum en ook werkelijk in die gemeente verblijvende’, met daarop nog eens 21 namen. Wie waren de mensen achter deze namen en wat is er met hen gebeurd? Die vragen staan centraal in de digitale publicatie 1942: Blaricum, haar joodse inwoners en hoe het hen verging, geschreven door Ron van den Berg.

Op basis van de beperkte informatie van achternamen, initialen en adressen die op de twee genoemde lijsten vermeld stond, startte meneer Van den Berg zijn onderzoek naar de joodse inwoners van Blaricum gedurende de Tweede Wereldoorlog. Aan elk van de 81 mensen die op de gemeentelijke lijsten uit 1942 voorkomen, heeft hij in zijn publicatie, individueel of als gezinslid, een hoofdstukje gewijd. Daarmee wordt een stukje Blaricumse geschiedenis beschreven dat volgens meneer Van den Berg tot nu toe onderbelicht is gebleven en meer aandacht verdient.

Bekijk de digitale publicatie van Ron van den Berg.

 

1 mei 2024

Inloggen
Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×