Archief Gooi en Vechtstreek

U bent hier: Home Archief van Hilversums eerste burgemeester

Archief van Hilversums eerste burgemeester

Andriessen_communieprentje_SAGV029+1523 L recto

 

Voorkant van het communieprentje van Barend Andriessen, met daarop de beeltenis van de heilige Sint-Bernardus.

Prentje uitgegeven aan Barend Andriessen ter nagedachtenis aan zijn eerste communie in Hilversum (SAGV029+1523 L).

In het jaar waarin 600 jaar Hilversum wordt gevierd, konden we een mooiere schenking niet wensen dan het familiearchief van Hilversums eerste burgemeester: Barend Andriessen. Begin dit jaar kregen we deze schenking van nakomelingen van de burgemeester zelf. Het archief bevat onder andere zijn bidprentje en communieprentje. Verder zijn er interessante stukken aanwezig van de nazaten.

Communieprentje uit 1794
Op de voorzijde van het communieprentje zien we de beeltenis van de heilige Sint-Bernardus, karakteristiek afgebeeld als abt, met regelboek en kruis. Op de achterkant lezen we dat de jonge Barend Andriessen “zijne eerste H. communie [heeft] gedaan den 16 Mey 1794.” Daarmee is dit communieprentje zeker een van de oudste in onze collectie.

“Sedert 1816 burgemeester der gemeente Hilversum”
Op zijn bidprentje lezen we dat Andriessen vanaf 1816 het ambt van burgemeester van Hilversum uitoefende. Om precies te zijn bekleedde hij dit ambt echter pas vanaf 1825. Daarvóór was Andriessen geen burgemeester maar schout. Toen in 1825 dit ambt werd vervangen door dat van burgemeester, nam Andriessen als eerste in Hilversum deze positie in, die hij tot aan zijn dood in 1850 bleef behouden.

De voorkant van het bidprentje van Barend Andriessen. Achterkant van het bidprentje van Barend Andriessen, met daarop afbeelding van het Pinksterverhaal, de uitstorting van de Heilige Geest.
Bidprentje van Bernardus (Barend) Andriessen, burgemeester van Hilversum (SAGV029+1524 L). Achterkant van het bidprentje (SAGV029+1524 L).

 

Bekijk hier alle stukken uit het archief van de familie Andriessen.

 

9 april 2024

Inloggen
Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×