Archief Gooi en Vechtstreek

U bent hier: Home 600 jaar Hilversum

600 jaar Hilversum

Hilversum is jarig en bestaat vandaag (4 maart 2024) precies 600 jaar. Dit weten we dankzij de ‘geboorteakte’ uit 1424. Op de nieuwe poster in onze wandvitrine leest u het bijzondere verhaal van deze belangrijke Hilversumse akte. De tekst op de poster is als volgt.

 

Onze Hilversumse ‘geboorteakte’ uit 1424

Dit jaar viert Hilversum haar 600-jarig bestaan en dit heugelijke feit staat zwart-op-wit geschreven op deze oorkonde, die in ons depot zorgvuldig wordt bewaard.

In het jaar 1424 op 4 maart vaardigde de toenmalige graaf van Holland, Jan van Beieren, deze oorkonde uit waarbij Hilversum een afzonderlijke schepenbank (dus een eigen bestuur) kreeg.

Maar u ziet het misschien wel, de oorkonde ziet er niet zo optimaal meer uit. Dat komt doordat gedurende die zes eeuwen er nog heel wat mee gebeurd is. Zo werd het in 1766 door onze dorpsbestuurder Hendrik de Blinde gered tijdens de felle brand die het dorp teisterde. Nagenoeg het hele dorpsarchief en ook dat van de naastgelegen kerk ging in vlammen op. Gelukkig door de reddingsactie van De Blinde kwamen de oudste documenten veilig terecht.

Eventjes leken de documenten gespaard van alle ellende totdat in 1951 in de archiefkluis, diep in de kelders van ons mooie raadhuis, waterschade werd aangetroffen. In 1953 kwamen de stukken waaronder onze oorkonde weer terug van restauratie. Waarschijnlijk waren deze behandeld met een extract van galnoten. In eerste instantie leken de documenten dan ook weer in perfecte staat te zijn, maar wat men destijds niet besefte was dat juist deze behandeling desastreuze gevolgen had: de documenten sloegen bruin uit.

Nu worden deze documenten samen met onze andere archieven duurzaam bewaard in onze speciale depots. En hoe kwetsbaar de oorkonde dan ook is geworden, in ons depot wordt deze nog steeds koesterend in ere gehouden als stille getuigenis van 600 jaar Hilversumse geschiedenis.

 

4 maart 2024

Inloggen
Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×