Archief Gooi en Vechtstreek

U bent hier: Home Aanvullende archieven beschreven

Aanvullende archieven beschreven

Net zoals in 2021 heeft Archief Gooi en Vechtstreek ook in 2022 door het bedrijf DOCFactory een aantal aanvullingen op de bij ons ondergebrachte archieven laten inventariseren. Deze aanvullingen zijn jaren geleden in onze depots opgeslagen, maar waren nog niet voorzien van goede toegankelijke beschrijvingen. Dit gaat om in totaal ruim twintig meter.

Op dit moment hebben we de aanvullingen van de volgende archieven verwerkt:

jodenster en briefje: Allen op weg naar Westerbork, tot ziens

Verzet, gevangenneming en hulp aan joden
Uit het archief van het korps politie van Hilversum kwamen veel verrassende dossiers boven water zoals een dik dossier over de Belgische vluchtelingen (inventarisnummer 1213). Ook zijn er veel dossiers teruggevonden uit de Tweede Wereldoorlog. Interessante archiefstukken uit deze periode zijn de dossiers die gaan over het gevangennemen van personen die verdacht werden van het plegen van verzet tegen de bezetter. Ook treffen we hierin stukken over personen die verdacht werden van het helpen van joodse inwoners. Inventarisnummer 1455 uit deze serie geeft informatie over het verblijf van oud-wethouder Lopes Dias in de gevangenis te Amsterdam.

Arrestantenregisters in oorlogstijd
Een andere interessante bron is de serie arrestantenregisters van het Hilversumse politiebureau uit de periode 22 november 1942 tot en met 14 januari 1946.

Wijkontwikkeling en woningbouw
In de gemeente-archieven van Laren en Blaricum treffen we veel aanvullingen op bestemmingsplannen en stukken over de bouw van de wijk Bijvanck.

Openbare dossiers in te zien
De dossiers uit de periode 1940-1945 zijn openbaar en kunnen worden ingezien in onze studiezaal.

 

5 januari 2023

Inloggen
Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×