Archief Gooi en Vechtstreek

U bent hier: Home Op zoek naar je Hilversumse voorouders

Op zoek naar je Hilversumse voorouders

Voorkant_Gezinskaart_Den_Uijl

Gezinskaarten Hilversum (1920-1939) nu online

 

Vanaf zaterdag 15 mei kunt u thuis op zoek naar uw Hilversumse voorouders. Op onze website zijn ruim 58.000 gezinskaarten van de gemeente Hilversum digitaal doorzoekbaar gemaakt. Alle personen die in de periode 1920 tot 1939 in Hilversum woonden, zijn terug te vinden.

De gezinskaarten zijn onderdeel van het bevolkingsregister. Iedere inwoner van Hilversum werd bij de geboorte of bij verhuizing naar Hilversum ingeschreven in dit register. In de periode 1920 tot 1939 werd dit op gezinskaarten bijgehouden. Ieder gezin kreeg een eigen kaart op naam van de ‘hoofdbewoner’. Op deze kaart staat per gezinslid onder andere de voor- en achternaam, geboortedatum, het woonadres, beroep, relatie tot de hoofdbewoner en de datum van inschrijving in de gemeente.

De gezinskaarten vormen een waardevolle bron van informatie en worden veel gebruikt bij stamboomonderzoek. De kaarten geven een goed beeld van de situatie waarin men leefde. Ook in het geval van bijvoorbeeld Joop den Uyl (1919-1987). Den Uyl is geboren als Johannes Marten den Uijl. Hij groeide op in Hilversum. Zijn vader Johannes den Uijl was winkelier in mandenwerk en woonde met zijn gezin op Leeuwenstraat 68. Op 29 maart 1934 verhuisde het gezin naar Frans Halslaan 64.

Om de privacy te garanderen van de personen die staan ingeschreven en mogelijk nog leven, zijn de gezinskaarten alleen toegankelijk op de naam van de hoofdbewoner. Dit betekent dat men niet kan zoeken naar partners, kinderen of andere inwonenden. Ze staan natuurlijk wel op de kaart. Wanneer de hoofdbewoner minder dan honderd jaar geleden is geboren, wordt de kaart niet getoond. Daarnaast is op iedere kaart de kolom geloofsovertuiging afgeplakt. Op deze manier kunnen we de kaarten toch digitaal aan u aanbieden.

Benieuwd geworden? U kunt de gezinskaarten op de website doorzoeken.

15 mei 2021

Inloggen
Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×