Open Data van overheidsarchieven uit de Gooi en Vechtstreek
‘Open data’ is informatie gegenereerd uit overheidsarchieven, die voor iedereen toegankelijk, vrij beschikbaar en herbruikbaar is. Een manier van aanbieden van open data is als downloadbare dataset. Door de wet hergebruik van overheidsinformatie stellen steeds meer archieven in Nederland dergelijke datasets beschikbaar. Deze kunt u dus zonder beperkingen gebruiken voor uw eigen doel. Dit kan nieuwe inzichten geven, nieuwe vragen oproepen en het bereik van het archief vergroten.
Wat kunt u met open data?
Open data kunnen voor verschillende doeleinden worden (her)gebruikt. Het kan een belangrijke bron zijn voor historisch onderzoek. Wilt u weten hoeveel mensen in Kortenhoef de achternaam Verhoeff hadden? Bent u bezig met een historisch wijkonderzoek in Hilversum of loopt u vast met uw genealogische onderzoek? Dan kunnen open data een uitkomst bieden. U kunt deze bijvoorbeeld verwerken in uw eigen database of Excel-bestand in plaats van elke vermelding afzonderlijk op te moeten zoeken op de website. U kunt de datasets zo eenvoudig nalopen en op zoek gaan naar de naam of woonplaats van uw voorvader. Genealogisch onderzoek kan hierdoor een stuk sneller en gemakkelijker worden.
Anderen, bedrijven of websites kunnen deze datasets ook gebruiken. Door verschillende open data samen te voegen en online te publiceren, wordt het aanbod van deze informatie breder en meer geïntegreerd. Een voorbeeld is de website www.openarchieven.nl waar men door verschillende archieven in Nederland kan zoeken.
Hoe werkt het?
Onder het tabblad open data staat een overzicht van de datasets die wij publiceren. Achter iedere set staat een link naar een CSV-bestand, een Excel-bestand en een pdf-bestand. U kunt met de knop ‘Zoeken’ ook zoeken binnen de open dataset naar een bepaalde term, bijvoorbeeld een achternaam of een straat.
Op dit moment zijn de volgende datasets beschikbaar:
- Genealogische persoonsinformatie, Ankeveen, Blaricum, Hilversum, Kortenhoef, Laren, Nederhorst den Berg en ’s-Graveland, bestaande uit:
- Akten van indemniteit, alle plaatsen, 1694-1817
- Doop-, trouw- en begraafboeken, alle plaatsen, 1643-1829
- Oud-rechterlijk archief, alle plaatsen, 1556-1811
- Notarieel archief, Hilversum, Nederhorst den Berg, 1664-1742
- Overzicht van de archieven en collecties bij Archief Gooi en Vechtstreek locatie Hilversum
- Catalogus van de historische bibliotheek
- Bouwvergunningen Hilversum, 1899-2000.
Open data zijn voor iedereen toegankelijk en mogen ook door iedereen worden hergebruikt. De data hebben een CCO Publiek Domein licentie, waardoor zij zonder toestemming gedownload en verspreid mogen worden, ook voor commerciële doeleinden.
Vermelding van Archief Gooi en Vechtstreek als bron wordt op prijs gesteld.
Meer informatie:
https://data.overheid.nl/ondersteuning/open-data/wat-is-open-data
19 november 2020