Schenking collectie
Tijdens de wederopbouwjaren na de Duitse bezetting was de flamboyante Jurjen Visser jr. (1899-1957) burgemeester van Naarden. Ook zijn persoonlijke en werkzame leven van vóór die tijd speelde zich grotendeels af in Naarden-Bussum. Van 1933 tot 1947 was hij gemeentesecretaris. Dhr. Henk Schaftenaar maakte als kind Visser nog mee. De man maakte indruk op hem en daarom wilde Schaftenaar zijn erfenis duurzaam onderbrengen bij het Gemeentearchief Gooise Meren: de collectie bestaat uit enkele fotoboeken, losse foto’s, enkele brieven en kaarten en het receptieboek van zijn installatie als burgemeester. Ook bevat de collectie de ingebonden tekst van het toneelstuk Zes eeuwen Naarden (1950) van Aart van Tiel. Een mooie aanwinst die letterlijk zicht geeft op Naarden.
Burgemeester Jur. Visser (1899-1957)
Jurjen Visser verhuisde op jonge leeftijd naar Bussum, waar zijn vader als gemeenteambtenaar was aangesteld. Hij voltooide zijn scholing in Bussum en werd vervolgens benoemd op de secretarie van de gemeente Naarden. Aldaar werd hij op 21 juli 1933 benoemd tot gemeentesecretaris. Op 1 oktober 1947 volgde hij burgemeester Boddens Hosang op.
De positie als burgemeester verwoordde hij in 1956 als volgt:
Het begrip burgemeester is enerzijds inherent met een voortdurend contact met de mensen en anderzijds kan men de burgemeester niet slechts aan de uiterlijke resultaten beoordelen.
Visser was, sinds de oprichting, lid van de Partij van de Arbeid en gedurende lange tijd de enige socialistische burgervader van ’t Gooi. Naast zijn werk als burgemeester was Visser waarnemend voorzitter van Stad en Lande van Gooiland.
Als burgervader heeft Visser veel werk verricht ten gunste van de uitbreiding van de oude vestingstad. Daarnaast was hij zeer geïnteresseerd in kunst en cultuur. Mede door zijn activiteiten vond een grootscheepse restauratie van de Grote Kerk en het historische oude stadhuis plaats.
Visser overleed op 57-jarige leeftijd, in het Diaconessenhuis in Naarden. In de Grote Kerk werd een rouwdienst voor hem gehouden. Na de dienst weerklonk het geluid van de klokken van alle kerken en hingen overal vlaggen halfstok. Het stoffelijk overschot van Visser werd vervolgens onder grote publieke belangstelling begraven op de Nieuwe Begraafplaats (tegenwoordig Begraafplaats Oud Valkeveen).
Bekijk hier stukken betreffende Burgemeester Jur. Visser in de collectie van het Gemeentearchief en lees hier meer over Visser.