Archief Gooi en Vechtstreek

U bent hier: Home Naarden na de Duitse capitulatie in 1945: “Laat Wijn uw kapper zijn!”

Naarden na de Duitse capitulatie in 1945: “Laat Wijn uw kapper zijn!”

 

 

Fotocollectie Naarden / Gemeentearchief Gooise Meren, Naarden (beeldnummer F95.265)

Piet Wijn was voor de Tweede Wereldoorlog kapper in de vesting Naarden. Toen de Duitsers aan de macht kwamen sloot hij zich aan bij de N.S.B. en werd secretaris van de Nederlandsche Volksdienst, die was opgericht op initiatief en met hulp van de Duitse bezetter. Op 14 september 1942 werd hij benoemd tot wethouder en personeelschef van de Gemeente Naarden. In deze functie heeft Wijn zich, volgens de ‘Gooische Klanken’ van 9 juli 1945, doen kennen als een ijverig propagandist voor de nazi-beulen. “Veel leed is door zijn toedoen over tal van gezinnen gebracht,” schreef de krant destijds.

Na de capitulatie werd Wijn in Duitsland gearresteerd. Op 7 juli 1945 werd hij in Naarden verhoord op het politiebureau en overgebracht naar de Weeshuiskazerne. Onderweg waren er veel gegadigden. In ‘Dagboek van een Naarder, 1940-1945’ staat hierover vermeld:

Wijn werd vanaf de Jan ter Gouwweg door een flinke menigte vergezeld, die steeds aangroeide. Hij zag er armzalig uit. Een oude deukhoed bedekte zijn mager, uitgemergeld gezicht en een versleten regenjas bedekte de rest. […] Naar ik hoor waren er nog enkele lieden die Wijn te lijf wilden, doch dat werd hen door de politie belet.

Bij de Weeshuiskazerne aangekomen, moest Wijn met een bord rondlopen waarop stond: “Laat Wijn uw kapper zijn, ex-locoburgemeester Wijn, Nazi zwijn.” Hij moest zich ook voor het hek vertonen waar het zwart zag van het volk. Een geïnterneerde kapper moest hem het haar, waaronder zijn wenkbrauwen, afknippen. Wijn werd de volgende dag overgebracht naar het interneringskamp Oud Molen, waar de ‘zware jongens’ vastzaten. Hier deed hij een poging tot ontsnappen die werd onderschept door twee leden van de Binnenlandse Strijdkrachten.

Lees hier in de Gooische Klanken van 9 juli 1945 over “De beruchte Piet Wijn ingesloten”.

Bekijk in de studiezaal van het Gemeentearchief het personeelsdossier van Piet Wijn, 1942-1944.

Inloggen
Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×