Archief Gooi en Vechtstreek

U bent hier: Home Bevrijding Bussum 1945

Bevrijding Bussum 1945

Tijdens de bevrijding van Bussum door de geallieerden trokken veel amateurfotografen er met hun camera op uit. Ze wilden dit bijzondere moment vastleggen voor de toekomst. Klaus Malten, één van deze fotografen, was van plan zijn kiekjes op te sturen naar familie in Amerika. Dit is er echter nooit van gekomen en nu, 75 jaar later, zijn de foto’s van de bevrijding van Bussum terechtgekomen bij het Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen.

Een jong meisje krijgt wittebrood met boter van een Canadese militair. Fotograaf Klaus Malten.

Na hevige gevechten werken buurtbewoners aan de Willem Bilderdijklaan aan het opnieuw toegankelijk maken van de brug, om de geallieerden een handje te helpen in hun verdere tocht. Fotograaf C.J. Koornneef.

 

Na de bevrijding verzond men ansichtkaarten met een afbeelding van de Nederlandse Leeuw. Hierop te lezen is: Er heeft een roep geklonken naar ’t vaderland aan zee. Nu staat in Hollands wapen opnieuw: “Je maintiendrai!”

Veel vrouwen in Nederland maakten met overgebleven lapjes een zogenaamde ‘bevrijdingsrok’ om te vieren dat de oorlog voorbij was. Hier twee meisjes in zo’n rok aan de Visserstraat.

Kijk voor nog meer mooie foto’s van de bevrijding in de Beeldbank van het archief.

Inloggen
Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×