Archief Gooi en Vechtstreek

U bent hier: Home Album voor commandant Binnenlandse Strijdkrachten Hilversum

Album voor commandant Binnenlandse Strijdkrachten Hilversum

SAGV030_380_0001a

omslag foto-album 1940-1945Zo kort voor de herdenking van 75 jaar bevrijding gaf mevrouw Joke Buijtendorp-Dieperink een prachtig fotoalbum aan het Streekarchief. Het gezamenlijke verzet in Hilversum schonk dit in 1949 aan haar grootvader dr. G.J. Dieperink bij diens vertrek naar Haarlem.

Het album bevat veel foto’s van leden van het verzet in Hilversum uit verschillende groepen, waarvan velen tot nu toe onbekend waren. Koeriersters kregen een eigen pagina en daarnaast zijn foto’s opgenomen van achteraf in scene gezette activiteiten en ‘diensten’ uit de oorlogsjaren. Wapenopslag, vervalsing van identiteitsbewijzen, hulp aan onderduikers en bijvoorbeeld de nieuwsdienst.

Het was in 1949 een mooi cadeau. Nu is het volgens dr. Geraldien von Frijtag Drabbe Kunzel, universitair docent in Utrecht en auteur van het nog te verschijnen boek over WOII in Hilversum, een belangrijk document:

Dit is een unieke bron. Voor het eerst zien we niet alleen de gezichten achter de namen in de verzetsverhalen, maar krijgen we ook goed in beeld hoe omvangrijk de netwerken van het georganiseerde verzet in Hilversum waren. Een snelle telling levert al meer dan tien verschillende groepen op, met in totaal meer dan honderd medewerkers. Dit is waarschijnlijk een momentopname, in elk geval van na de zomer van 1943, maar dan nog: het aantal is opvallend. En naast de bekende namen, van verzetsmensen die na de oorlog de publiciteit hebben gezocht, brengt dit album ook de vele anderen die dat niet hebben gedaan in beeld. Waardevol, kortom.

Inloggen
Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×