Archief Gooi en Vechtstreek

U bent hier: Home Collectie Veenman

Collectie Veenman

20191005-Uitgelixht-SAGV282 11

Jan Veenman was dé chroniqueur van Ankeveen en een begaafd tekenaar. Hij overleed op 83-jarige leeftijd in 2014.

Het Stichts End in Ankeveen. Op de achtergrond de torenspits van de Sint Martinuskerk
Het Stichts End in Ankeveen. Op de achtergrond de torenspits van de Sint Martinuskerk.

Collectie pentekeningen

Zijn collectie pentekeningen schonk Jan Veerman in 2013 aan het Streekarchief en vertelde toen: “Eigenlijk leerde ik het tekenen bij louter toeval, veroorzaakt door een tweetal voorvallen. Geboren op 8 augustus 1931 bezocht ik de Ankeveense St. Joseph school, waar meester Frans Fennis de scepter zwaaide. Frans bestudeerde in zijn vrije tijd de geschiedenis van het dorp en kon er boeiend over vertellen. Toen mijn kindertekeningen voortdurend de hoogste cijfers haalden, vroeg Frans mij eens of ik voor zijn hobby enkele oude huisjes, die op het punt stonden om gesloopt te worden, wilde natekenen. Trots was ik op de uitdaging. Het werd sindsdien een onafgebroken reeks van kleine dorpsschetsjes waarbij de nauwkeurigheid van het tekenen een steeds grotere rol begon te spelen, maar gelijktijdig wekte het ook mijn belangstelling op voor de geschiedenis van mijn geboortedorp.”

De 59 tekeningen van huizen en portretten van Ankeveense inwoners vindt u in de Beeldbank.

Inloggen
Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×