Archief Gooi en Vechtstreek

U bent hier: Home Nieuwe archieven doorzoekbaar – deel 2

Nieuwe archieven doorzoekbaar – deel 2

Vorig jaar heeft het Streekarchief een aantal archieven laten inventariseren die al geruime tijd onbewerkt op de plank lagen. Enkele weken terug hebben we een paar inventarissen gepubliceerd. Deze week kunnen we er weer twee nieuwe archieven aan toevoegen.

handgeschreven archiefstukAllereerst het archief van de Oud-Katholieke Parochie Sint-Vitus te Hilversum (1695-1988) (inventarisnummer: SAGV207). Deze parochie is gevestigd in het indrukwekkende kerkgebouw aan het Melkpad. De archiefstukken vertellen ons meer over de parochianen en het kerkleven in de Sint-Vitus.

Wetenswaardigheden uit de parochie
Een mooi voorbeeld hiervan zijn de ‘Aantekeningen van grote gebeurtenissen in Hilversum en omgeving. In de periode 1766 tot 1868 hebben verschillende leden op schrift bijgehouden wat er in en om de parochie gebeurde: natuurrampen, veroordeelde criminelen, niet alleen van Hilversumse bodem maar uit het hele Gooi.

Familie-archief Renou
Ook het familiearchief van de bekende Hilversumse juweliers- en klokkenmakerfamilie Renou (inventarisnummer: SAGV363) staat online. Dit archief is een mooie aanvulling op het al reeds verworven kaarten- en prentenarchief van François Renou. De familie heeft over de jaren een indrukwekkend archief gevormd, bestaande uit fotoalbums, correspondentie en originele aktes.

Stambiimonderzoek
Verschillende familieleden waren historisch geïnteresseerd. François hield zich bezig met het in kaart brengen van de stamboom. Dit deed hij niet alleen van zijn eigen familie maar ook van een aantal verwante geslachten: Veenendaal, Sollman en Van Campen.

anti-pamflet
Tussen de archiefstukken werd een gedrukt pamflet aangetroffen van de Hilversummer Jan Perk uit 1736. Jan Perk was schijnbaar ‘not amused’ over de plaatselijke procureur Lourens Edema en liet dat duidelijk blijken in zijn pamflet.

Een mooi verhaal om verder in te duiken!

Lourens Edema wordt in dt schotschrift afgeschilderd als ongelovige, onbetrouwbare en onbeschaamde verklikker

 

18 mei 2022

Inloggen
Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×