Archief Gooi en Vechtstreek

U bent hier: Home Historisch Café Naarden 20 maart 2024

Historisch Café Naarden 20 maart 2024

 

Woensdag 20 maart is er weer een Historisch Café in Podium deMess in Naarden. Dit keer is het onderwerp Paleis Soestdijk. Wat heeft zich door de jaren heen op het paleis afgespeeld? Spreker Frits Booy licht voor ons een tipje van de sluier op.

 

Paleis Soestdijk
Eeuwenlang waren voorname en vermogende lieden, merendeels vorsten van Oranje-Nassau, de eigenaren van het landgoed Soestdijk in Baarn. Bijna ieder van hen heeft haar of zijn stempel op het landhuis en het park gedrukt. Dat resulteerde in nieuwe vleugels, plafond- en wandschilderingen, meubilering, parkaanleg en zelfs een kleine dierentuin. Prinsesjes kregen hun speelhuisje, prinsjes hun jachthuisje. Luxueuze voorzieningen als bioscoopzaal en zwembad werden aangebracht.

Lange tijd was het paleis zelfs de woning van het staatshoofd. Belangrijke besluiten werden er genomen (‘het geheim van Soestdijk’),  bijzondere gebeurtenissen (het defilé) speelden zich er af, wereldberoemdheden (zoals Churchill en Eleanor Roosevelt) werden er ontvangen, zodat zelfs de internationale pers kwam opdraven. Om ten slotte een centrum van tentoonstellingen en megafestiviteiten te worden, overigens niet tot ieders tevredenheid…

 

Frits Booy
Frits Booy is neerlandicus, Sinterklaas-deskundige en publicist. Hij schrijft en geeft lezingen over de geschiedenis van het kinderboek, het sinterklaasfeest en Baarn. Hij schreef onder meer de monografie Op zoek naar Zwarte Piet en was medeauteur van Duizend jaar Baarn: Geschiedenis van een Eemlands dorp. Hij is eindredacteur van het tijdschrift Tussen Vecht en Eem, waarin hij regelmatig publiceert, onder meer over schrijvers in de regio.

 

Waar en wanneer?
Woensdag 20 maart 2024
Aanvang 20:15 uur (inloop vanaf 20:00 uur)

Podium deMess
Adriaan Dortsmanplein 1b, Naarden-Vesting

De toegang tot het Historisch Café is gratis.

Inloggen
Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×