Archief Gooi en Vechtstreek

U bent hier: Home Twee nieuwe archiefjes beschreven met elk een uniek detail

Twee nieuwe archiefjes beschreven met elk een uniek detail

 

Archief Gooi en Vechtstreek heeft twee archiefjes beschreven en toegankelijk gemaakt. Het gaat om een aanvulling op het gemeentearchief van Kortenhoef en die van de hockeyclub Kameleon, die destijds in Hilversum hun clubgebouw had.

voorbeelden uit het archief van de Kameleon, waaronder het omslag van een gedenkboekje Leuk om te melden is dat van de Kameleon heel veel clubblaadjes bewaard zijn gebleven vanaf het eerste nummer uit 1928 tot aan 1944.

De lotgevallen van het Kortenhoefs archief verdienen zeker de aandacht om te noemen, want deze documenten zijn destijds meegenomen door een ambtenaar naar huis. Thuis bestudeerde hij genoeglijk de plaatselijke historie, maar zoals vaker het geval is werden de documenten vergeten … en kwamen niet meer terug ter burele! Totdat een oplettende dame later de documenten aantrof en alsnog aan het Streekarchief ‘schonk’.

handgeschreven archiefstuk uit de gemeenschap van KortenhoefHet gaat hier om documenten uit de jaren 1648 tot aan 1952 met een grote variatie aan onderwerpen, zoals een lijst van inwoners uit 1825 maar ook treffen we een brief uit 1696 waarin Ruardo Kloppenburg, een Kortenhoefse bestuurder, vermaand werd zich niet meer te bemoeien met wie er wel en niet van een stoel gebruik mochten maken tijdens de kerkdienst!

Kortom er valt weer genoeg bij ons te ontdekken!

De inventaris van de Kameleon treft u hier.

En de inventaris op de aanvulling van het gemeentebestuur van Kortenhoef treft u hier.

opschrift: C.J. Prins, importmeester van de bieren over Weesp en Weepercarspel 1648 rood reliëf van een zegel

31 augustus 2023

Inloggen
Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×