Archief Gooi en Vechtstreek

U bent hier: Home Nieuwe aanwinst: Archief van de familie Schipper

Nieuwe aanwinst: Archief van de familie Schipper

In het najaar van 2022 werd het Streekarchief verrast met een prachtige schenking. De particuliere schenking bestond uit diverse archiefstukken die eeuwenlang zorgvuldig door de familie Schipper zijn bewaard.

familie Schipper bijeen voor een fotoshoot in zwart-wit

Inmiddels zijn deze archiefstukken geïnventariseerd en toegevoegd aan de website.

De bakermat van de familie Schipper en tevens van het archief ligt in Loosdrecht. Veel familieleden waren actief in de vervening en waren werkzaam als turfschippers. De eerste generaties van de familie bleven in Loosdrecht wonen, maar in de 19e eeuw weken sommigen uit naar Amsterdam en Hilversum.  

In Hilversum klom Jacob Schipper (1873-1959) op van eerste opzichter-tekenaar tot technisch hoofdambtenaar bij de dienst Publieke werken van de gemeente Hilversum. Hij bleef werkzaam bij dezelfde dienst voor maar liefst 40 jaar. In 1928 werd Jacob aangesteld als hoofdopzichter bij de bouw van het raadhuis van Hilversum. 

Zowel op professioneel vlak als op persoonlijk vlak had Jacob een zeer goede relatie met de befaamde gemeentearchitect W.M. Dudok. Dit blijkt ook uit veel archiefstukken. Het leuke is dat er 3 schetsen in het archief aanwezig zijn, die Dudok maakte tijdens vergaderingen. 
Vooral uit Jacobs werkzame leven zijn mooie fotoalbums en brieven bewaard gebleven. Hierdoor krijgt men een goede inkijk in de werkzaamheden van deze dienst en het personeel. 

Ook bijzonder om te noemen is het oudste stuk uit het archief. Dat zijn familie-aantekeningen, bijgehouden door Jacob Jacobszoon Pos vanaf zijn huwelijk met Marritje Aertsdochter Sas in 1692. Hun dochter Jacobje trouwt met Gijsbert Rijken Schipper, waardoor het kroniekje bij de familie Schipper terecht kwam. Tot in het jaar 1862 werden de aantekeningen door verschillende generaties Schipper bijgehouden.

Er is een mooi Hilversums album uit de periode 1912-1949 bewaard met veel foto’s van personen verbonden aan de gereformeerde kerk. Dit zijn veelal oude klassenfoto’s, maar ook foto’s van de jongelingen-verenigingen. Enkelen zelfs voorzien van namen. We hebben 2 bladzijdes uitgelicht op de website.

We zijn erg blij met deze mooie aanvulling op de collectie. De stukken zijn ter inzage in de studiezaal. 

 

 

Bekijk hier alvast de hele inventaris: SAGV420 Archief van de familie Schipper

 

Inloggen
Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×