Archief Gooi en Vechtstreek

U bent hier: Home Nieuwe inventarissen online!

Nieuwe inventarissen online!

In de afgelopen drie jaar zijn de dorpsarchieven van Ankeveen, Blaricum en Nederhorst den Berg opnieuw geïnventariseerd. Dit was nodig omdat de archieven slecht doorzoekbaar waren. Zeker de archieven uit Nederhorst den Berg hadden een nieuwe inventaris nodig. Dit blijkt wel uit het feit dat er tijdens de nieuwe inventarisatie een vrijwel onbekend archief boven water kwam. Het archief van de vroegere ambachtsheerlijkheid Nederhorst den Berg zat ‘verstopt’ in het oude dorpsarchief.

De inventarisatie heeft dus ook nieuwe archiefstukken opgeleverd. Om u een beeld te geven van deze ‘nieuwe’ archiefstukken, tonen we een drietal voorbeelden uit de nieuwe inventarissen.

 

Allereerst een kaart van landmeter J. van Westenhout uit het archief van de ambachtsheerlijkheid Nederhorst den Berg 1592-1879. Deze kaart uit 1770 was onderdeel van een rapport over de mogelijkheden tot het aanleggen van een brug over de Vecht bij fort Hinderdam. Op de kaart zien we het gebied tussen Weesp en Nederhorst den Berg met daarop Nigtevecht en fort Hinderdam. De brug bij fort Hinderdam is echter nooit gebouwd.

 

 

 

 

 

Dit is een namenlijst uit 1626-1627, afkomstig uit het archief van het dorpsbestuur van Nederhorst den Berg 1599-1850. Op deze lijst staan namen van personen uit Nederhorst den Berg die voor het zogenaamde ‘huis- en consumptiegeld’ dienden te betalen.

 

 

 

 

Hier ziet u een prachtig geïllustreerde voorpagina uit het kasboek van de weduwe van meneer J. van Blarcum, afkomstig uit het archief van het dorpsbestuur van Ankeveen 1583-1850. In dit kasboek dat begint in 1836 en loopt tot 1839, staan de namen van personen aan wie turf werd verkocht. De turf van de weduwe van meneer J. van Blarcum werd gewonnen uit de plaatselijk veengebieden. Haar klantenkring bestond grotendeels uit gegoede Amsterdamse burgers.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hieronder treft u een overzicht van de archieven die opnieuw zijn geïnventariseerd. De archiefstukken zijn raadpleegbaar bij ons op de studiezaal.

 

Inloggen
Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×