Archief Gooi en Vechtstreek

U bent hier: Home Een bijzondere vondst

Een bijzondere vondst

“Te Amsterdam is een staking uitgebroken onder het personeel van gas-, elektriciteits-, waterleiding- en trambedrijven(…) omvattende tienduizende stakers. Ter kennisneming, waakzaamheid en het eventueel treffen van de noodige maatregelen doorgeven aan sub-centrales.”

Spoedbericht vanuit de commissaris van politie te Hilversum, 25 februari 1941, 14.00 uur

Op 25 en 26 februari 1941 werd in Hilversum het werk stil gelegd om te staken tegen de Jodenvervolging. In navolging van Amsterdam, gingen duizenden mensen de straat op. Een bijzonder moment tijdens de Tweede Wereldoorlog, dat nog ieder jaar herdacht wordt tijdens de Herdenking Februaristaking op 25 februari.

Duitse vertaling van het pamflet dat in Hilversum werd verspreid op 25 februari 1941.

Naast de dag- en nachtrapporten van de politie en enkele ooggetuigenverslagen is er weinig archiefmateriaal over de staking in Hilversum. Onze collega Jaro Kotowski heeft een bijzondere vondst gedaan. Hij is op dit moment bezig met het bewerken van het politiearchief van Hilversum. In één van de aanvullingen op dit archief vond hij een aantal documenten over de Februaristaking en de nasleep daarvan. Het betreft voornamelijk brieven en verslagen gericht aan de commissaris van politie te Hilversum.

“In den middag van Dinsdag, 25 februari 1941, te omstreeks 12 uur, vatte een persoon, die later genaamd bleek te zijn: Gerrit Meerbeek (…) bij den uitgang van de Nederlandsche Seintoestellenfabriek N.V. (…) post en deelde het personeel van genoemde Fabriek – dat zich juist huiswaarts begaf – mede, dat te Amsterdam een algemeene werkstaking was uitgebroken. Dit laatste hield verband met het verschijnsel, dat de Duitsche Overheid zich hier te lande hoe langer hoe meer met het interne leven ging bemoeien, terwijl de Rijks-Commissaris uitdrukkelijk had verklaard, dat zulks niet plaats zou vinden.”

Verslag van de Inspecteur van politie 2de klasse te Hilversum, 25 februari 1941

Benieuwd geworden naar deze stukken?

U kunt de documenten opvragen en inzien bij ons op de studiezaal in Hilversum. De stukken worden binnenkort ook toegevoegd aan de inventaris van het politiearchief: SAGV131.

 

Kopie van het pamflet dat na de Februaristaking werd verspreid in Hilversum om een nieuwe staking aan te kondigen. Deze staking heeft niet plaats gevonden.

Inloggen
Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×