Archief Gooi en Vechtstreek

U bent hier: Home Plan De Miranda

Plan De Miranda

miranda

 

Tuinstad Miranda gapland in het Gooi

De Amsterdamse Tuinstadcommissie had een zeer regelmatig aangelegde stad met concentrische wegen voor ogen.

Het plan De Miranda, genoemd naar de Amsterdamse wethouder Rodrigues de Miranda (1875-1942), was het plan voor de bouw van een ‘tuinstad’ voor inwoners afkomstig uit de hoofdstad. Locatie was de heide tussen Bussum, Laren en Hilversum. Het plan lokte protesten uit en dat leidde uiteindelijk, na veel verwikkelingen met onder anderen de erfgooiers, tot de oprichting van het Goois Natuurreservaat in 1933. Het Goois Natuurreservaat beheert sindsdien de heide om het Gooi aantrekkelijk te houden als woonstreek en natuurgebied.

Inloggen
Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×